Danishness

23 Sep

Lørdag aften var jeg til foredrag på Teater Grob. Den irske antropolog Richard Jenkins har studeret danskere og Danmark i årevis. Han fortalte om sine iagttagelser og diskuterede med sin landsmand Mick Gordon (kunstnerisk leder af Århus Teater).

Richard-Jenkins-Being-Danish-anmeldelse

Èn af Jenkins interessante pointer er, at ordene TAK og SELV TAK er meget vigtige i dansk kultur, mens det nærmest er helt umuligt at sige PLEASE på dansk, modsat på engelsk. Jenkins forbinder ordet TAK med en demokratisk kultur, i betydning egalitær – altså en lighedskultur. Omvendt er ordet PLEASE helt nødvendigt i britisk kultur. Det associerer Jenkins med et hierarkisk samfund, hvor det er vigtigt at udvise respekt på tværs af social status.

I diskussionen mellem de to irer siger Gordon på et tidspunkt, at han ikke noget sted i verden er blevet opfattet så meget som udlænding som i Danmark. Hele tiden omtaler folk ham som fremmed. Jenkins griber straks formuleringen og oversætter det danske ord UDLÆNDING til det engelske ord OUTLANDISH. Det kan oversættes med aparte, outreret eller uhyrlig. Om det er sådan, at århusianerne og andre danskere opfatter Mick Gordon skal her overlades til læserne at bedømme. Men de ord vi bruger er unægtelig tankevækkende.

I sit foredrag advarer Jenkins med alvorlig mine mod tendensen til at den danske stat ønsker at behandle, styre, kontrollerer og definere, hvad der er dansk og danskhed. Det mener han kan gå gruelig galt. Staten bør ifølge Jenkins IKKE blande sig i kultur og identitet på det niveau. De historiske eksempler på stater, der har forsøgt, mener han har haft grusomme konsekvenser – fx Tyskland i 1930’erne.

hotel nelson

Foredraget knytter sig til Teater Grobs projekt Det 6. Kontinent, som kommer til at bestå af 6 forestillinger i de næste 3 år, der undersøger hvad det vil sig at være dansk i globaliseringens tidsalder. Den første forestilling Hotel Nelson spiller netop nu.

Anmeldelser af Hotel Nelson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: