Litteratur på Roskilde

4 Sep

Gennem mange år har der været en eller anden form for litteratur-oplæsning på Roskilde Festivalen. Efter min bedste overbevisning er det en misforståelse. Vi kommer til festival for at drikke igennem og høre høj musik. Ind imellem finder vi en lounge-stemning et sted for at sove branderten ud eller holde hende fra i nat i hånden. Her er der nogle gange nogle forfattere der læser op, men vi er der aldrig for deres skyld – og lytter slet ikke til deres tekster.

Image

Forestillingen om at vi alle skal være på festival er meningsløs. Vi skal være der med noget, der passer til festivalen. Og det gør litteraturoplæsning ikke. I hvert fald ikke de former for oplæsning, som der ellers er flest af.

Det er ikke utænkeligt med litteratur på festivalen, men så skal den være på de store scener – og antage en helt andre og mere ekspressive former. Det kunne være bands med digtere på forsangerens plads; altså en slagskraftig spoken word. Eller en top-tunet udgave af danske Koordinat med deres symfonier måske tilsat trompeter og en røg-maskine. Ja, rækken kunne være uendelig, hvis altså ikke forfatterne og deres redaktører ved forlagene var så tunge i røven.

Image

Til dette års festival lovede Forfatterskabet nye tider, men det blev desværre mere af det sammen. Det hele foregik i et ynkeligt telt udenfor festivalpladsen. Her var tyndt befolket – ofte med en halv-tom scene og et publikum, der chillede før den næste koncert. Jeg selv var der kun af pligt, og min skuffelse var næsten større end forventet. Teltet var så tomt, at jeg troede programmet allerede var slut.

Image

Det skal tilføjes, at Forfatterskabets program ikke lå under selve festivalen men kun i dagene op til åbning af den egentlige Roskilde Festival. Så ambitionerne har heller ikke været særlig høje. Måske er det netop problemet – at litteraturen på festivalen altid har været u-ambitiøs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: